Σχεδιάζοντας κοινότητες κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας

Εισαγωγή

Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση οικονομικής κρίσης. Η αλληλέγγυα οικονομία είναι μια πρόταση για να μπορέσουμε ν ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα.

Τα εγχειρήματα και οι συνεργατικές ομάδες αλληλέγγυας οικονομίας που δημιουργήθηκαν στην δεκαετία που πέρασαν δημιούργησαν μια δεξαμενή γνώσης και εμπειρίας που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να δομήσουμε νέες και πιο αποτελεσματικές δράσεις για την κάλυψη των αναγκών μας.

Τα στελέχη του κέντρου στήριξης κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας συμμετείχαμε στα προηγούμενα χρόνια σε δράσεις αλληλέγγυας οικονομίας και από το 2016 εργαζόμαστε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση commonslab που είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος Κέντρα στήριξης κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας για τον νομό Ηρακλείου.

Το κέντρο στήριξης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι δωρεάν.

Μερικές εβδομάδες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαμε σχεδιάσει μια καμπάνια για την δημιουργία κοινοτήτων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας στον νομό Ηρακλείου.

Ο στόχος των συγκεκριμένων κοινοτήτων είναι πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσα από συνεργατικά και αλληλέγγυα σχήματα και μικρούς συνεταιρισμούς.

Υποθετικά όλες και όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε κοινότητες αλληλέγγυας οικονομίας μέσα από τις εξής διαφορετικές δομές:

1η Δομή συνεταιριστές.

Η δομή των συνεταιριστών απευθύνεται σ άτομα και ομάδες που επιθυμούν να δημιουργήσουν και να εργαστούν σε μικρούς συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας και όχι μόνο.

2η δομή υποστηρικτές

Η δομή των υποστηρικτών απευθύνεται σε άτομα που θα θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια των συνεταιριστών με την παροχή πόρων και εθελοντικής εργασίας.

3η δομή φίλοι

Η δομή των φίλων απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με προϊόντα και υπηρεσίες που παράγουν οι συνεταιριστές.

Στο site kalo.commonslab.gr . θα ανεβάζουμε διαδοχικά σύντομα κεφάλαια από τον οδηγό δημιουργίας κοινοτήτων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε ερωτήσεις και σχόλια για καλύτερη κατανόηση αφενός και αφετέρου να μας βοηθήσετε να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές και προσθήκες ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στη πραγματικότητα.

Τα κεφάλαια που έχουμε ετοιμάσει είναι τα εξής:

1.Ορισμός της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας

2. Ορισμός του συνεταιρισμού

3. Συνεταιριστικές αρχές

4. Σχεδιασμός ενός συνεταιρισμού

5. Ο ρόλος των φίλων της κοινότητας

6. Ο ρόλος των υποστηρικτών της κοινότητας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *