Σχέδιο

Σχέδιο

Ένας βασικός λόγος που αρκετά συνεταιριστικά εγχειρήματα συναντούν προβλήματα την πρώτη περίοδο λειτουργίας τους είναι η έλλειψη σχεδίου.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι ομάδες στηριζόμενες στον ενθουσιασμό τους να επιθυμούν μια γρήγορη εκκίνηση χωρίς να έχουν αξιολογήσει τις δυνάμεις τους , τον ανταγωνισμό, τους αναγκαίους πόρους, την παραγωγική δυνατότητα τον τρόπο διάθεσης των αγαθών τους, τις χρηματοοικονομικές τους ανάγκες και μια σειρά άλλα θέματα που αργά η γρήγορα θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν.

Ο σχεδιασμός απαιτεί μεθοδικότητα και συνεργασία ώστε να αποτυπώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ομάδας και χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.

1 φάση δημιουργία του βασικού σχεδίου

Στην πρώτη φάση καταγράφονται τα βασικά συστατικά του σχεδίου με σκοπό την αξιολόγηση του και την ανάδειξη των δυνατοτήτων αλλά κυρίως των αδυναμιών που θα πρέπει να καλυφθούν για την επιτυχία του.

2η φάση υλοποίηση του σχεδίου

Στη δεύτερη φάση λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου και η ομάδα προετοιμάζεται για την έναρξη των δραστηριοτήτων της.

3η φάση έναρξη λειτουργίας

Στη τρίτη φάση το αρχικό σχέδιο έχει υλοποιηθεί και η ομάδα ξεκινάει τις δραστηριότητες τής. Στη φάση αυτή το σχέδιο δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες και αρχίζει να είναι εμφανής η αποτελεσματικότητα του και οι αδυναμίες του.

4η φάση αλλαγές του σχεδίου

Στη τέταρτη φάση γίνεται επανασχεδιασμός όπου κριθεί απαραίτητο ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο σχεδιασμός δεν είναι μια εφάπαξ εργασία αλλά μια διαρκή διαδικασία. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό όλα τα μέλη να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και την αξιολόγηση του.

Μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία του σχεδιασμού είναι ότι κρατάει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια φόρμα και συγκεντρώνει την ενέργεια των μελών σε συγκεκριμένα θέματα συζήτησης.

Το σχέδιο του συνεταιρισμού στα πλαίσια της κοινότητας είναι η βασική πλατφόρμα επικοινωνίας των τριών διαφορετικών δομών και η συνεισφορά τους θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του σχεδίου.

Το ποιες ανάγκες του σχεδίου μπορούν να καλύψουν οι υποστηρικτές και οι φίλοι θα το δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Θέματα σχεδίου

1. Ομάδα

Ποίοι είμαστε,οι στόχοι οι γνώσεις , οι εμπειρίες ,οι συμφωνίες , οι διαδικασίες μας.

2. Παραγωγή

Ποιο θα είναι το αντικείμενο της παραγωγικής μας δραστηριότητας, Ο σχεδιασμός της παραγωγικής μας διαδικασίας, οι απαιτούμενοι πόροι και η παραγωγική μας δυναμικότητα.

3. Διάθεση

Που θα διαθέσουμε την παραγωγή μας σε τι τιμές με ποιο τρόπο.

4. Χρηματοοικονομικά

Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε και που θα τα βρούμε. Επίσης ο σχεδιασμός διαχείρισης των οικονομικών μας σε κατάσταση λειτουργίας του συνεταιρισμού.

5. Δικτύωση

Με ποιους συνεταιρισμούς μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

6. Κοινότητα

Αλληλεπίδραση με την κοινότητα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Έχετε την δυνατότητα να γράψετε στα σχόλια ερωτήσεις,παρατηρησείς,απόψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *