Συνεταιριστικές αρχές

Μια ομάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει μια σειρά από αξίες, αρχές και κανόνες που θα τις επιτρέψουν να οργανωθεί αποτελεσματικά και να μπορέσει να σηκώσει βάρη που το κάθε μέλος του μόνο του δε θα μπορούσε.

Δυο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωτοβουλίες για δημιουργία συνεργατικών και αλληλέγγυων σχημάτων.

Το πρώτο είναι οτι η συνεταιριστική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη και το δεύτερο οτι έχουμε εκπαιδευτεί σε ένα οικονομικό μοντέλο που στην συντριπτική πλειοψηφία του η οργάνωση της παραγωγής γίνεται από ιεραρχικά μοντέλα διοίκησης στα οποία κυριαρχεί η αρχή της εντολής από την κορυφή της ιεραρχίας προς τα κάτω, η οποία διαμορφώνεται κάθε φορά σύμφωνα με τα συμφέροντα της.

Με τη μελέτη των συνεταιριστικών αρχών και την προσαρμογή τους στις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις από κοινού που θα εξυπηρετούν τα κοινά τους συμφέροντα. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο ώστε να μπορεί να γίνει λειτουργική από την στιγμή όμως που η ομάδα καταφέρει να έχει ένα σύστημα κοινών αρχών η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα είναι πιο εύκολη και πιο αποδοτική.

Το εργαλείο για τις συνεταιριστικές αρχές που έχουμε δημιουργήσει θα σας βοηθήσει να τις κατανοήσετε και να φτιάξετε το πλαίσιο συνεργασίας της ομάδας σας.

Όπως είπαμε σε μια κοινότητα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας εμπλέκονται τρεις διαφορετικές κατηγορίες ατόμων: οι συνεταιριστές , οι υποστηρικτές και οι φίλοι.

Για την ομάδα των συνεταιριστών οι αρχές είναι θεμελιώδης σημασίας όμως είναι απαραίτητο και οι δύο άλλες ομάδες να τις γνωρίζουν ώστε να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας ενός συνεταιρισμού και ταυτόχρονα να μπορούν να αξιολογούν την δραστηριότητα του ώστε να είναι σίγουροι για την υποστήριξη τους προς αυτόν.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *